Ženska za novo tisočletje.

Rihanna 5

Ženska novega tisočletja družno povezuje vse tri omenjene arhetipe, nobenega ne zavrača, ampak vstopa v vsakega  glede na starost in vlogo, ki jo mora odigrati. Ko je mati je Luna, in ko nosi veselje in smeh svojemu ljubemu je Venera, ko se dviguje na strma področja poslovnega uspeha je Lilit. Vsaka od njih ima svoje mesto in vsaka od njih nas hrani in vodi skozi različna življenjska obdobja.

Tisočletja je velika zvezda imenovana Regulus, srce ozvezdja Leva, ena od štirih kraljevih zvezd imenovana tudi Čuvar Severa, potovala po zodiakalnem znamenju leva in nosila moški energiji tisto dominantno vlogo, vlogo glavnega, vodje, kralja in voditelja naših življenj. Plemenitost, srčnost, pogum so bile tipične vrline, ki so nosile razvoj, tipične senčne plati omenjene energije pa, ponos, volja po vladanju in potreba po podreditvi nasprotnika. Konec leta 2012 je zvezda Regulus vstopila v znamenje device, in glasno sporočila, da bo na svetu, najbolj na severni polobli sedaj vladal nek drug princip, princip device. Devica predstavlja starodavno žensko energijo, modro, praktično, kultivirano, pravično, tako, ki zna ukrotiti tudi leva. Toda to ni ženska, ki je od nekoga. Ona je svoja, lahko je mati in lahko je žena, vendar ni tista, ki se podredi in tudi ne tista, ki se da. To je ženska, ki z večno mladostjo, s praktični znanji, omogoča, da se vse divje kultivira.

Astrologija nam daje vpogled v človeka, torej kaže nam arhetipe, ki so v temelju človeka, ki na nek način vodijo naš korak. Trije glavni arhetipi s katerimi se ženske indentificiramo, ki so nam in genetsko in hormonsko najbližji so arhetip matere, arhetip erotične zapeljivke, in arhetip domine. Seveda je to povedano zelo poenostavljeno. Glavna dva arhetipa sta arhetip matere in arhetip zapeljivke, ki je bil tudi kulturno velikokrat v temelju grobo ločen in je imela žena vlogo matere, in potem so obstajale še žensko, ki so imele vlogo moškim nositi veselje in zabavo, pa tudi sprostitev preko erotike.

Astrološko mater simbolizira Luna, Luna pa predstavlja tudi ženo, v smislu tiste, ki skrbi in neguje svojo družino, ter tiste, katera odslikava Sončevo (moževo) svetlobo. Torej Luna je Eva, Adamova žena, ki je narejena iz Adamovega rebra in je s tem,  del njega, ni svoja, mu ni enakovredna, je posledica in ne vzrok. V krščanstvu smo na nek simbolični način hoteli ženske osvoboditi vloge erotičnega bitja in jih takoj prenesti v vlogo matere in žene, o čemer nam najbolj sporoča krščanski mit o Devici Mariji. Zaradi česar so marsikateri moški doživljali svoje matere kot neseksualne in kasneje, ko so njihove žene rojevale otroke, izgubili erotični interes do svojih žena. Torej klasična predstavnica ženske bi bila ženska, ki ostane doma, skrbi  za družino in dom, materialno varnost in pa tudi status pa ji pripada preko njenega  partnerja. To je v sodobnem času očitno redkejša ženska vloga. Čeprav še vedno ženske rojevamo, smo z dojenčkom več časa doma in skrbimo za dom nekoliko več kot partnerji, se življenje, tudi zaradi drugih ženskih obveznosti, spreminja. Postopoma oba, tako moški kot ženska skupaj skrbita za dom in družino, oba nosita materialno varnost, status, pa tudi nego in skrb.

Astrološki simbol ženske kot erotičnega, zapeljivega bitja je Venera. Predstavlja tisti del ženske, ki se liči, lepo ureja, oblači, nadišavi in čara moški svet. In čeprav Venera najbolj od vsega predstavlja mlada dekleta, ker so ta že po naravi najbolj privlačna, vseeno predstavlja vse ženske v kolikor so v stiku s svojim erotično, zapeljivim delom. Venera je lepa, privlačna, sladka, magnetična in njen namen v odnosu z moškim ni le zapeljati in prinesti sprostitev, ampak tudi prinesti veselje, smeh, igro, lahkotnost, en tak pomladni sladek ples. To je roža v ženski, tisto, kar privablja s svojo očarljivostjo in magnetičnostjo.

Idealno je, da ženska zna živeti oba pola svoje ženskosti, in da ju po potrebi preklaplja. Torej da je kljub temu, da je mama, še vedno zapeljiva in zna znova in znova svojega partnerja začarati, zapeljati, sprostiti.

Naslednji astrološki arhetip pa je bil v večini kultur doživet kot nekaj napačnega, v nekaterih celot tako zelo močno demoniziran, da so te ženske bile imenovane čarovnice in so kot take gorele na garmadah.

Astrološki simbol za domino je Črna Luna imenovana tudi Lilit. Besedo domina je moja osebna označba dotične ženske energije, in ni kot taka priznana v astroloških krogih.  O Lilit v astrologiji teče beseda, na nekoliko bolj mističen in okulten način že nekaj stoletij. Zanimivo je, da je vedno bolj popularna, ko sem raziskovala o njej na internetu sem ugotovila, da je postala zanimiva tržna niša za ženske izdelke. Na hitro povedano predstavlja Adamovo ženo pred Evo, žensko, ki je suverena, močna in se ne podreja. Nekateri miti pravijo, da je narejena kot Adam, drugi, da je obstajala že pred njim, vezana je na tisto, kar je staro, ali celo na obdobje matriarhata. Toda kot jo lahko spoznavam skozi svoje stranke, pa tudi osebno, je to prastara energija, močno vezana na animalni del ženske seksualnosti, ki v temelju dominira nad moško energijo, ali pa je tej vsaj enaka. Prikazana je v seksualnem aktu, vedno zgoraj, in kot taka kaže energijo, ki se ne želi podrediti. V praksi prepoznavam Lilit najpogosteje skozi žensko prešuštvo, ko je aktivna prinaša obdobja intenzivnih strasti, ki jih je zelo težko kontrolirati. Ni lepa in prikupna kot Venera, je pa zelo zapeljiva,  na njej je nekaj temačnega in čarobnega, njen pogled je hipnotičen. Bistveno je, da ima prastara znanja, ki jih tako judovstvo kot tudi krščanstvo odrivalo, oziroma povezovalo z demonski energijami. Njena prastara modrost je modrost telesa. S tem je na neki ravni anti Luna, saj ni čustvena, ampak je nagonska, skozi njo prihajajo k ženski prastari instinkti, ki jo vodijo. Vendar je povezana tudi s feminizmom, saj skozi njo v svet rine energija ženske moči. V kolikor je ujetnica lastnih želja, zna biti s svojimi strastmi destruktivna. Ko se dvigne nad nizke želje, je izjemno močno bitje, saj pride do notranje osvoboditve mentalnih, kreativnih in estetskih talentov, podprta z to enormno energijo je lahko družbeno izjemno konstruktivna. Manj je usmerjena v družino, mnogo bolj strmi za družbeno koristnimi interesi.

Ženska novega tisočletja družno povezuje vse tri omenjene arhetipe, nobenega ne zavrača, ampak vstopa v vsakega  glede na starost in vlogo, ki jo mora odigrati. Ko je mati je Luna, in ko nosi veselje in smeh svojemu ljubemu je Venera, ko se dviguje na strma področja poslovnega uspeha je Lilit. Vsaka od njih ima svoje mesto in vsaka od njih nas hrani in vodi skozi različna življenjska obdobja.

Torej če se vrnemo na izhodišče, kjer smo poskušali razumeti lik ženske, ki izhaja iz znamenja device in v kolikor primerjamo vse tri arhetipe, je očitno, da je zadnji arhetip, kljub razlikam vseeno najbolj soroden devici. Luna ni usklajena z energijo device, res je, da sta si sorodni skozi služenje, vendar Luna je čustvena, devica je praktično racionalna, skorajda hladna, predvsem pa svoja, ni od nikogar, bistvo Lune je v pripadanju.  Venera ni enako čustvena kot Luna, vendar jo vodi iluzija ugodja, užitka in romantične ljubezni, njena funkcija je sprejemanje in predajanje, podobno kot funkcija vagine, ki ji Venera vlada. Ne moremo reči, da je Lilit racionalna, lahko pa rečemo, da je neemocionalna,  in ko se dvigne nad svoje poželenje, se v njej sprosti veliko zdrave pameti in razumevanja. Kot je energija znamenja device pogosto povezana s samskimi ženskami, ali redovnicami ali svečenicami, tako je energija Lilit povezana s samostojnostjo in samostoječnostjo, popolno neodvisnostjo.

V vsakem primeru prihaja obdobje več kot dva tisoč let, ko bo zopet vladala ženska energija, vendar tokrat ta, ki nas poveže z naravo, instinkti, modrostjo telesa. Na nek način deluje kot grožnja moškemu svetu, saj se pred njo le ta težko ubrani, na neki ravni lahko naznanja ponovno vladavino ženske. Sama iskreno upam da ne, da po obdobju matriarhata in patriarhata delujemo nekoliko modreje in se zavedamo, da je moč samo v iskanju ravnovesja med obema spoloma. Nikar si ne delajo utvar, harmonija med moškim in žensko je redka in prej kot ne občasna stvar, vendar je napetost med nami nujna, da premagujemo sebe, da se učimo in razvijamo.

Nova ženska, nakazana z Devico, Dekletom, svojim in samostojnim, tako v stiku s svojo primarno naravo, je za družbo velika zmešnjava. Neverjetno hitro smo iz krščanskega zanikanja ženske seksualnosti in samostojnosti, vstopili v vmesni prostor, ki je trenutno še kaotičen, ker se mešata dva svetova tisti pretekli in ta nov, ki se še ustvarja. Moški, Lilit v bistvu ni grožnja, je izziv za vse vas, da se naučite izražati svojo moč in vodite svoje ženske s svojo suverenostjo, v njih poskušate najti enakovredno bitje, s katerim se da pogovoriti, sodelovati, načrtovati, dati svobodo, dobiti svobodo. Mogoče se vam zdi, da ste s postopnim propadom patriarhata nekaj izgubili, toda v jedru ste dobili ženske, ki so močne, sposobne, vedo kaj hočejo, in nimajo zavor v postelji. Vprašajte svoje starejše kolege, kako je to bilo včasih, ko so morali zaslužiti za vso družino, ko je bila vsaka odločitev na njihovih ramenih in  vprašajte tudi kako redko se je naletelo na žensko brez zavor v spolnosti, pa še ta je bila najverjetneje na slabem glasu. Močno dvomim, da ste pripravljeni iti nazaj v čas, ki vam tako in tako ne pripada.

za Slovenske novice napisala Mihaela Malečkar