Venerin obrat nazaj v letu 2017.

dva svetova v dotiku

Retrogradna Venera  nas kliče, da gremo globlje in razmislimo o tem, kaj nam je v odnosih najpomembnejše, kakšen je odnos do nas samih, čemu smo naklonjeni, kaj vrednotimo v jedru naše biti.

Pojav, v astrologiji imenovan retrogradnost, je astronomsko povezan  s hitrostjo gibanja planetov v odnosu do Sonca, toda gledano geocentrično, tako kot vidijo naše oči iz Zemlje, se prične planet pomikati nazaj. Več mesecev smo lahko gledali Venero, kot večernico, takoj po zahodu in če smo jo opazovali natančno, smo videli, da zahajala vsak dan malo prej,  sedaj je stacionarna, pri miru, in zahaja vsak večer ob istem času, kasneje v njeni retrogradnosti, bo zahajala vsak dan nekoliko prej, vse do točke, ko ne bo več večernica, saj bo zašla prej kot Sonce in ne bo več s svojo srebrnino krasila naše večere.

Astrologi pogled na nebo pretvarjamo s pomočjo sinhronicitete v zgodbe. Vsako nebesno telo je za astrologe oblečeno v mitološke zgodbe, za nas je nebesno telo arhetip za določeno energijo, ki je bistvena za človekovo življenje, vsem ljudem skupna, čeprav vsakemu na svoj poseben način. To, da nam pogled iz Zemlje naznanja, da bo Venera vsak dan prej zahajala, da se giblje v obratno smer, kot Sonce, nas opominja, da bodo prihajale na plan vse tiste Venerine zgodbe, ki so vezane na staro, preteklo, za nazaj,  lahko pa tiste zgodbe, ki so povezane z globino, z bistvenim, z jedrnim, notranjim.

Venera v astrologiji simbolizira romantiko, ljubezen, osvajanje, čarobnost, lepoto, vednost, čutnost, užitke, zadovoljstvo, ustvarjalnost, partnerstvo, harmonijo in še marsikaj. Ko je direktna, deluje precej površinsko, govori predvsem o formi, videzu, prijetnostih, zabavi, torej precej površinskih zadevah, no ja ima tudi svojo vrednost v odnosih, saj nam pomaga ustvarjati harmonijo, krožiti z energijo, omogoča prijaznost, diplomacijo, da se imamo ljudje med seboj radi, prinaša več miru v odnose. Predvsem je povezana z lepimi platmi življenja na Zemlji, lepimi platmi življenja v telesu, in zato je njena senčna stran povezana s hedonizmom,  navezanostjo in nečimrnostjo.

Retrogradna Venera je Venera, ki ima druge kvalitete, ni bistveno več le to, da sem prikupna, da sem lepo oblečena, lepo dišim, in jem okusno hrano, ter me ljudje občudujejo, da me občuduje moj ljubi (ljuba), ter da z njim doživljam ekstatična doživetja.  Retrogradna Venera  nas kliče, da gremo globlje in razmislimo o tem, kaj nam je v odnosih najpomembnejše, kaj imamo v svojem temelju, čemu smo naklonjeni, kaj vrednotimo v jedru naše biti. Ko govorimo o samozavesti govorimo o principu Sonca, koliko v resnici vemo kaj smo in kakšni so naši potenciali. Venera pa govori o tem koliko se cenimo, koliko se imamo radi, brezpogojno, koliko ljubimo sami sebe, govori o Narcisu v nas, ki je, če verjamemo ali ne, nujen predpogoj za kakršno koli ljubezen z drugo osebo. Zgodba narcisa nas opozarja, da tudi tu ne smemo pretiravati, saj se zdrava ljubezen do sebe in sprejemanje svojega telesa lahko spremeni v samoljubje, nečimernost in obsedenost s svojim telesom. Kot povsod je tudi tu nujna zlata sredina. Toda šele ko se ljubimo, ko smo zaljubljeni sami vase, ko se čutimo in veselimo samih sebe, ko uživamo v svoji formi, v svojem telesu, ko uživamo v točno taki zunanji podobi, kot jo imamo, lahko spontano, odprto in lahkotno ljubimo telo drugega človeka, se mu damo, ga cenimo, damo iz sebe največ kot lahko. Šele ko se počutimo dobro v svojem telesu, lahko iz svoje notranjosti rojevamo lepe slike, ustvarjamo lepe zgodbe. Venerina umetnost je umetnost harmonije, radosti in lepote, take umetnosti ne moremo ustvarjati, v kolikor smo v slabem odnosu samih s seboj. Tako nas retrogradna Venera kliče k temu, da se ponovno zaljubimo sami vase, da ponovno rečemo, sem OK, dovolj dobra sem, da ponovno v ogledalu vidimo človeka, ki smo mu naklonjeni, ki nam veliko pomeni, kateri zmore biti srečen in zadovoljen ne glede na to, a je v odnosu ali ne. V kolikor vzamemo  obdobje retrogradne Venere za poglobitev odnosa samih s seboj, okrepitev hvaležnosti in ljubezni do svojega telesa, za ponovno premišljanje o tem, kaj v bistvu cenimo, kar je tisto, kar nas osrečuje, ter razmislimo o tem, kakšen odnos si v resnici želimo, potem bo to ploden čas vračanja v svoj temelj, v temelj naše ženskosti, v temelj naše povezanosti z Zemljo, v temelj naše pripravljenosti na odnos, ki nam bo nosil razvoj.

Retrogradna Venera bo prinašala v naše življenje ljudi, ki smo jih nekoč ljubili, z njeno energijo bomo razmišljali o svojih preteklih ljubeznih, doživeli ljubezenska izkustva, ki nam bodo pomagala predelat pretekle travme, in spuščali tiste odnose, ki  nas v resnici vodijo stran od sebe.

Obdobje retrogradne Venere ni obdobje za nove ljubezni, razen seveda za ljudi, ki imajo Venero retrogradno v natalu. Obdobje retrogradne Venere je namenjeno temu, da gremo nazaj in podoživimo, poglobimo, dodatno razumemo ljubezen do nas samih, predelamo boleče ljubezenske zgodbe preteklosti in naredimo prostor za nov, svež odnos, ki lahko na tak počiščen temelj pride v drugi, sveži obliki.

Tokrat se Venera obrne retrogradno 4. marca in bo hodila nazaj vse do 15. aprila, ko pričenja svoj hod naprej. Trenutno je že stacionarna, kar pomeni, da je v njej skoncentrirano veliko energije, in da bodo ljubezenska vprašanja, ali vprašanja lastne vrednosti prihajala na površje. To  bodo najpomembnejše teme tega obdobja.

V času retrogradnosti bo Venera večji del v znamenju ovna, tako da nam očitno sporoča zgodbo Narcisa, obuja nujnost zgodbe, da se zaljubimo sami vase, da bi bili sposobni, se predati komur koli drugemu. Venera bo v ovnu vse do 3. 4., in v tem času je res mnogo bolj pomembno, da damo pozornost sami nase, ponovno odkrijemo ljubezen do sebe, sprejemanje svojega telesa in predvsem, da odkrivamo, kaj je tisto, kar si v odnosu želimo. V kolikor bomo v tem obdobju dajali pozornost na to, kako naj bi me moj dragi ali draga ljubila, na kak način mi mora izkazovati ljubezen, da bi bila jaz srečna, potem bomo globoko, do temelja razočarani. Venera je povezana z ženskimi spolnimi organi, in njihova funkcija je sprejemanje in ustvarjanje. Njihova funkcija ni prodiranje in borba. Venera v ovnu bi rada zapeljevala z mečem, vendar, čeprav je v modernem času taka Venera zelo erotična, ni srečna.  Samo srečna Venera prinaša lepe odnose, harmonijo in mir.

V času ko bo Venera potovala nazaj in bo v znamenju ovna bo tvorila 11. marca paralelo z Marsom, kar bo vročo Venero v znamenju ovna naredilo še nekoliko bolj strastno in to obdobje lahko prinaša strasti in prijetne trenutke v dvoje.

3. aprila bo Venera prestopila v znamenje rib, v katerih se počuti zelo dobro, saj je tam ljubeča, čustvena in sprejemajoča in deluje, kot pravljično bitje, ki riše romantične zgodbe. Toda njena ranljivost se bo v času stacionarnosti povezala v kvadrat s  stacionarnim Saturnom 8. 4. (vpliv je nekaj dni prej in nekaj po tem datumu), govori o soočanjem z izgubo, zavrnitvijo, srčno bolečino. Iz vidika financ je obstaja v tem času večja verjetnost izgub, iz vidika dolgotrajnih odnosov, ki niso v najboljši kondiciji, pa obstaja večja verjetnost razhodov. 15. aprila se Venera obrne direktno in takoj za tem se poveže z Marsom v seksil, kar spodbuja zmago mladih ljubezni, novih ljubezni na račun starih. Venera in Mars bosta zaplesala kot strastna ljubimca in očitno, bo sveže direktna Venera odprla možnost novim  in svežim ljubeznim.

Delujmo v skladu z vesoljem in naj nas retrogradnost Venere vodi nazaj k sebi, da se ponovno zaljubimo vase, si priznamo, da smo vredni ljubezni in odkrijemo v sebi lastne potrebe, lastna hrepenenja, kakšen odnos si v resnici želimo. Ko vemo kak odnos si želimo, potem postanimo sami svoj partner, sami sebi dajmo to, kar rabimo od partnerja, sami s seboj ravnajmo tako, kot bi želeli, da z nami ravna  naš partner. In življenje po prineslo, ob svojem času seveda, novo priložnost. Kaj bomo iz nje naredili, pa je predvsem odvisno od našega poguma.

napisala: Mihaela Malečkar about_Mihaela