Septemberski mrki.

mrk

Z Mihaelo Malečkar, astrologinjo in vodjo Astrološkega inštituta, smo se pogovarjali o tem, kaj nam prinašata sončni in lunin mrk, ki nas čakata 1. in 16. septembra letos. Poudarja, da se nam mrkov ni treba bati, čeprav so se jih ljudje že od nekdaj bali. Njihov glavni namen je namreč ustvariti temelje za življenjske spremembe, cena katerih je včasih tudi, da se nam najprej nekaj v življenju poruši. Toda če gledamo nanje s časovne razdalje, vedno vidimo, da so bili koristni za nas.

- Kako bomo čutili septembrske mrke?

Tokratni mrki prinašajo veliko nemira in precej surove, nezavedne in neukročene energije. Konec avgusta in v začetku septembra bo marsikdo prestrašen, spet drugi bomo občutili nemoč, ker se bo zdelo, da je življenje postalo nevarno. Sredi septembra pa bo na splošno manj potrpljenja in več sovražnih misli.

 

- Kaj se nam bo dogajalo na osebnem in družbenem nivoju?

Na družbenem nivoju bodo okrepljene stare zamere, več bo napetosti in nepotrpežljivosti, toda kot se že pogosto dogaja v tem letu. Žrtve bodo najverjetneje nedolžni ljudje, ki nimajo ničesar skupnega s spori in agresijo. Temelj sporov in agresije so namreč verska in filozofska prepričanja.

Vpliv sončevega mrka, ki se bo dogodil 1. septembra, lahko čutimo od sredine avgusta dalje pa vse do februarja naslednjega leta, ko bo mrk na nasprotni točki. Do februarja 2017 se bodo stvari postopoma umirile, zjasnile in zopet se bo pojavila neka nova moč, pogum za grajenje na novih temeljih. Hipnotična vseobsegajoča negotovost in neoprijemljiv strah, v katerega smo bili potopljeni od jeseni 2015, bo postopoma izgubljal moč in zopet bo več poguma in volje za to, da gremo dalje.

Na osebnem nivoju nas lahko obremeni vpliv sončevega mrka, 1. septembra. Videti je, da prinaša neutemeljene strahove, negativne projekcije za prihodnost, občutke nemoči, sem pa tja pa tudi konkretne omejitve. Za mnoge se bo okrepil občutek, da se stvari ne vrtijo v skladu z našimi željami, zdelo se bo, da smo v fazi zaključevanja. Zato je še toliko bolj pomembno, da pogumno spustimo ljudi, stvari in življenjska okolja, ki ne podpirajo več naših novih predstav, ciljev in konkretnih življenjskih poti. Tu je treba poudariti, da ima vsak človek svojo rojstno karto in da lahko isti mrk nekomu prinese spodbudo za naprej, drugega obremeni, tretjega pa se skoraj ne dotakne, saj je vse odvisno od tega, ali stopinje mrka izpostavijo pomembne točke posameznikove rojstne karte. Splošni vplivi septembrskih mrkov mnogo bolj negativno in omejujoče delujejo na naše dojemanje kot na zunanje okoliščine. Več bo strahov in panike kot resničnih ovir. Sončni mrk v začetku septembra prinaša predvsem nemoč, strahove in nedolžne žrtve fanatizma. Lunin mrk sredi septembra pa več volje do tega, da z akcijo, lahko tudi agresijo rešujemo nastale težave. Predlagam, da pomembne odločitve, pomembne nove začetke prestavimo v čas po mrkih. Tudi na Astrološkem inštitutu smo začetek naših izobraževanj prestavili v oktober, da se bomo izognili intenzivnemu obdobju med mrki. V času mrkov pa bomo pripravljali stvari za nove začetke in si dovolili spremembe, spustili vse tisto, kar našemu inštitutu ne služi več. Podobno je treba narediti tudi na osebnem nivoju, uporabiti čas mrkov za več konstruktivnih pogovorov s seboj o tem, kaj nam ne služi več, čemu se je treba odpovedati in s tem narediti prostor za nove začetke, ki so mogoči šele na novih dobro očiščenih temeljih.

 

- Katera astrološka znamenja so najbolj izpostavljena?

Septembrska mrka se bosta najbolj dotaknila devic. Device boste porinjene v spremembe. Sončni mrk v začetku septembra bo obremenil device prve dekade, lunin mrk sredi septembra pa tiste, rojene v zadnji dekadi. Devicam polagam na dušo, da skrbijo za zdravje, prehrano ter omilijo stres, hkrati pa jih spodbujam, naj mislijo pozitivno in se ves čas zavedajo, da bodo sčasoma ovire izginile. Ohranite pozitivno naravnanost, rešujte težave, ki so se pojavile, in spustite vse, kar vam ne služi več. Oba mrka pa lahko obremenita tudi ostala znamenja gibljivega modusa. Poleg znamenja device h gibljivim znamenjem spadajo še dvojčki, strelci in ribe. Tudi vam bodo omejitve, tako tiste v glavah kot konkretne v življenju prinašale občutek obupa, ki se lahko v času luninega mrka (sredi septembra) spremeni v nemir, napetost ali celo napadalnost.

 

Kdaj najbolj čutimo mrke?

Vpliv mrka je dolgotrajnejši. Dogodki, povezani z mrkom, se lahko pričnejo dogajati kar nekaj tednov samim mrkom, vpliv imajo lahko še več mesecev, včasih pa prinašajo spremembe, ki nam povsem spremenijo smer življenja in njihov vpliv je s tem dolgotrajnejši.

Pri tem je nekaj razlike med sončnim in luninim mrkom. Sončev mrk (ta bo tokrat 1. septembra) naznanja nov začetek, vendar da bi ga prinesel, najpogosteje sprva poruši vse, kar  ta začetek ovira. Zato imamo včasih občutek, da sončev mrk prinaša rušenje, smrt, konec nečesa, vendar je v svojem bistvu povezan z novimi začetki. Toda da bi do novih začetkov prišlo, je treba pogosto prej nekaj porušiti, se nečemu odpovedati, nekaj odstraniti. Rušilni del sončevega mrka je vezan na nekaj tednov pred samim mrkom in nekaj tednov ali celo mesecev po mrku. Del, povezan z novim začetkom, pa prihaja pozneje in lahko traja pol leta ali celo več po mrku.

Lunin mrk je mnogo bolj povezan s posledicami preteklosti, ki so lahko dobre ali slabe, odvisno od tega, česa v naši astrološki karti se stopinja mrka dotakne. Vpliv čutimo že kak teden ali dva pred mrkom, najbolj intenzivni del vztraja še kak mesec, pozneje pa so samo še ‘popotresni sunki’, kot sama pravim temu. V primeru negativne posledice torej sledijo poskusi reševanja situacije, v primeru pozitivne posledice pa pozitivni rezultati.

 

- Ali mrki vedno prinesejo dogodek? Ali lahko prinesejo tudi dobre dogodke ali samo slabe? Zakaj so se jih ljudje v zgodovini tako bali?

V preteklosti so se ljudje mrkov zelo bali, saj gre za pojav, ki za nekaj trenutkov zasenči vire svetlobe in simbolično lahko to povežemo z neko zatemnitvijo, poslabšanjem in podobnim. V resnici pa mrki kličejo po spremembah, so tisti, ki omogočijo naše prehajanje iz določenih življenjskih zgodb v druge. Bistvo mrkov so spremembe, te pa, kot vemo, prinašajo napore, izzive, rušijo trdno vizijo prihodnosti, nas postavljajo v situacije, ki nam niso znane, domače, v katerih se ne počutimo varne. S tem mrki zahtevajo od nas, da stvari ponovno premislimo, ponovno ovrednotimo, se prilagodimo novim situacijam. V resnici nam prinašajo možnost rasti. Včasih se zdi, kot da nas prestavijo v neko novo okolje, v katerem laže izrazimo sebe. Toda ker smo ljudje radi v varnem, znanem, vnaprej predvidenem, se spremembam upiramo, zato nam energije mrkov niso ljube.

Sama mrkov ne vidim kot slabih, čeprav včasih prinesejo težke dogodke. Toda vedno, ko na stvari, ki so jih mrki prinesli, pogledamo z neke razdalje, razumemo, da je imelo smisel in je bilo nujno, da smo naredili spremembe, ki so nas privedle do tam, kjer smo ta trenutek. Torej pogled na pretekle mrke ni pogled na grozo, ki jo je prineslo življenje, ampak pogled na to, kar nas je premaknilo, kar nam je prineslo drug pogled, drugo situacijo, priložnost za zorenje.  Včasih so dogodki naporni, drugič pa zelo prijetni, tako da se ni nobene potrebe bati mrkov, in kar je bistveno, mrki delujejo samo v odnosu z našo rojstno karto in ne morejo prinesti ničesar, kar ni zapisano v njej kot potencial. S tem je torej tisto, kar prinašajo mrki, nekaj, kar nam je bilo dano kot potencial že v trenutku, ko smo prijokali na svet. S tečajniki in kolegi astrologi na Astrološkem inštitutu se vplivom mrkov temeljito posvečamo, saj so pomemben del astroloških tehnik predvidevanja. Vedno pa jih seveda pogledamo tudi z vidika posameznikove rojstne karte, torej glede na to, kateri rojstni potencial je z mrki spodbujen.

- Kako se mrki vklapljajo v splošno dogajanje leta 2016?

Numerološko leto 9 je leto zaključevanj. Numerološko število letošnjega leta je še kako povezano z astrologijo. Kar trije počasni planeti ter lunina vozla so se znašli v gibljivih znamenjih. Znamenja gibljivega oziroma spremenljivega modusa so tista, ki zaključujejo letni čas, povezana so z opuščanjem preteklega in pripravljanjem terena za tisto, kar šele prihaja. Ker so se omenjeni planeti in lunina vozla povezovali v precej težke povezave, so prinašali strahove, negotovosti, nedolžne žrtve. Zamajal se je občutek stabilnosti. Tokratni sončni mrk še zadnjič spodbudi strahove, negotovosti, nemoč, ki so odzvanjali večji del leta, in nas opomni, kako pomembno je, da ohranjamo pozitivno naravnanost tudi v manj stabilnih življenjskih obdobjih. Spodbuja nas, da spustimo, kar nas ovira na poti, ter ohranjamo moralnost, čistost in poštenost tudi v kaotičnih življenjskih obdobjih. Leto 9 želi, da spustimo vse, česar ne potrebujemo, in pripravimo prostor za leto 2017, numerološko leto 1, torej leto novih začetkov.

 

Mateja Blažič