Mihaela o letu 2017.

m2-barvna-r

Leto 2017 je  leto novih začetkov, še toliko bolj za tiste, ki so v zadnjih letih zaključevanja delali nujne spremembe in ne ohranjali staro za vsako ceno.

Leto 2017

Leto 2016 je bilo leto zaključevanja, kar se je astrološko videlo med drugim tudi z veliko počasnih planetov v gibljivih znamenjih, ter z Luninimi vozli v teh znamenjih. To nam je pogosto nosilo občutek nemoči in po drugi strani pa pogum, da smo zapustili staro zgodbo in skočili v nek nov način življenja. Leto 2017 je  leto novih začetkov, še toliko bolj za tiste, ki so v zadnjih letih zaključevanja delali nujne spremembe in ne ohranjali staro za vsako ceno. Astrološko lahko vidimo, da je leto, ki prihaja, nekoliko bolj kardinalno leto, saj se je Plutonu in Uranu v kardinalnih znamenjih pridružil tudi Jupiter. Kardinalna energija je hitra, motivirana s potrebo po dokazovanju same sebe, zato v pozitivnem pogledu zelo aktivna, delavna, podjetna, drzna in energična, v negativnem pa premalo sočutna, s premalo uvida in razumevanja v druge, s premalo občutka za pravi trenutek in preprosto včasih nekoliko predrzna in brez občutka za potrebe drugih. Tudi postopni prehod severnega Luninega vozla v znamenje leva nakazuje, da je letošnje leto v prvi vrsti namenjeno temu, da najdemo sebe in izrazimo, tisto nekaj posebno individualno naše, kar lahko samo mi damo svetu.

Jupiter  večino leta potuje po znamenju tehtnice in nosi veliko možnosti za nove srečne odnose.  Parom, ki so v preteklih letih neutrudno delali na svojem odnosu prinaša novo radost in oživlja ljubezen. Onim drugim, ki so se osvobodili  mrtvega ali škodljivega odnosa, pa nosi možnost nove, sveže in srečne ljubezni. Vsekakor  bo leto z več sreče v ljubezni. Jupiter v tehtnici v nas spodbuja tudi potrebo po tem, da si privoščimo dražje, prestižnejše stvari. Jupitrova pozicija v tehtnici nosi razvoj na področje prava in diplomacije. Največ sreče bo Jupiter nosil zračnim znamenjem, torej ljudem s poudarjenim znamenjem dvojčka, tehtnice in vodnarja.  Jupiter zapusti tehtnico sredi oktobra in potem v zadnjih mesecih leta potuje po škorpijonu. Takrat bo njegova potreba po rasti usmerjena bolj na finančno področje, za nekatere pa tudi na duhovni razvoj.

Jupiter je v znamenju, kjer je Saturn na višini, Saturn pa v znamenju doma Jupitra, tako sta preko celotnega potovanja Jupitra po tehtnici ta dva velikana v bistvu prijatelja in sodelavca. To lahko prevedemo, kot to, da bo v našem življenju več reda, več morale, več mislila in več dolgoročnega finančnega načrtovanja. Istočasno nam, astrologi temu rečemo, medsebojna recepcija, nosi na področju prava in sodstva več reda, neko novo jasnost, reorganizacijo, sistem, in hkrati s tem tudi več zaupanja v sodstvo in njegovo pravičnost.

 

2017 po mesecih:

Januarja nam bo ponagajal retrogradni Merkur, ki se bo res obrnil direktno že  9. Januarja, vendar bo rabil še kak teden, da pride do tiste prave hitrosti, ki jo rabi, da zopet normalno razmišljamo. Čas retrogradnosti Merkurja je vedno čas, ko se moramo obrniti nazaj, rešiti ali dokončati nekaj iz preteklosti, na čustveni ravni predelati  doživetja preteklih treh mesecev. Tokratno potovanje retrogradnega Merkurja po kozorogu, lahko nosijo čisto konkretne težave, na primer v gradbeništvu, in nujni popravki preteklih napak, ali pa samo predelovanje res starih zamer.

V času potovanja po tehtnici, se bo Jupiter vezal negativno tako na Plutona in Urana, in  z njima tvoril precej širok T –kvadrat, konec februarja se bo na to vezal tudi Mars. Omenjen T –kvadrat je najpogosteje vezan na finance in predstavlja velike spremembe vezane na valute, hitre, nepričakovane spremembe, in težko prilagajanje na tovrstne finančne spremembe.  Na osebni ravni pa velike nepričakovane spremembe predvsem »kardinalcem«, ljudem s poudarjenimi znamenji ovna, raka, tehtnice in kozoroga.

Februar bo tako in tako zahteven mesec, saj se bosta takrat dogodila kar dva mrka in saj veste čas mrkov je nemiren čas, saj le ti nosijo spremembe. Lunin mrk se bo dogodil 11. Februarja v znamenju leva. Bistvena konfiguracija tega mrka je odprto pismo, ki ga sestavljajo pozitivni planeti, Luna, Sonce, Jupiter, in Uran, torej gre za  napredno energijo, ki iz duhovnega sveta poskuša pronicat v konkretno, pismo se odpira skozi planet Saturn, ki je planet konkretnega dogajanja. Saturn v strelcu bo nosilec sprememb, ki jih magični pravokotnik nosi, tako bo vsa ta ustvarjalna sila naprednih idej prinesla neko konkretno tehnično spremembo, ki nam bo spremenila življenje.

Sončni mrk se bo dogodil 26. februarja in bo zaključil s procesi, ki so se začeli prvega septembra 2016. Ker se mrku pridružuje tudi Neptun, le to lahko na zemeljski ravni nosi kaos, več vode v naravo, lahko tudi več snega, neke laži ali blamaže na javni ravni. Za vse, ki se odpirajo duhovnom pa neko razjasnitev in odprtje šestega centra. V času tega mrka, se Mars poveže z zgoraj omenjenim T- kvadratom in nosi velike spremembe na finančnem področju, večje spremembe v vrednosti nafte, v vrednosti valut in podobno, vsekakor več agresije, več napetosti, več sprememb. Na nemirnih področjih okrepitve napetosti in agresivnosti.

Ne smemo pozabiti, da se bo v tem letu tudi Venera obračala retrogradno. Ker je leto vezano na ljubezen in odnose, je še toliko bolj pomembno, da omenimo njeno obdobje retrogradnosti. Obrat nazaj bo naredila na samem začetku marca in potovala nazaj vse do srede aprila. To je čas ljubezenskih dram, ljubezenskih zapletov, težav, sprememb, osvoboditev, ločitev in sorodnega. Ker se bo obračala v ovnu, kjer je še toliko bolj nestrpna in nepotrpežljiva, se bo marsikateri odnos gugal na nitki in bo samo zelo veliko vztrajnosti in pogovorov prineslo večjo pomiritev in zadovoljstvo. To je čas, ko se v naše življenje lahko vrnejo stare ljubezni, to je čas, ko se stvari na področju ljubezni obračajo nekoliko po svoje, brez naše kontrole in se počutimo izgubljeni v precej deročih vodah. Ni pa to obdobje smiselno za pričetek pomembnih odnosov, vsekakor ni to čas za poroko. V glavnem dogajala se bo ljubezenska drama in ne bo nam lahko ostati mirni v vsem tem. V aprilu bo nekoliko mirnejše, saj bo počasna Venera potovala po ribah in bo s tem nekoliko več zaupanja in predanosti, ki je nujna, da naredimo bistvene premike v srčnih zadevah. Potrebno bo zaupati, spustiti strahove in samo zaupati. Ljubezen je predaja, vem, da je to lažje reči, kot narediti, toda ko najdete moškega, ki zmore prenesti vaše viške in padce in  tam trdno stoji, tudi ko razpadate,  se spustite in se predajte. In vi fantje, ko najdete dekle, ki vas znova in znova sprejme z vso svojo nežnostjo in predanostjo, ne glede na vse odmike in primike, potem veste, da se njene oči ne svetijo kar tako, in njena lička ne rdečijo brez vzroka, da ste ravno vi vzrok za njen smeh, kar pogumno.

Aprila se bo zopet Merkur obrnil retrogradno, kar pomeni, da bo zopet nekaj težav z računalniki, telefoni, prevoznimi sredstvi. Zopet vam bomo astrologi odsvetovali večje nakupe, ker se v tem času rado zgodi, da kar kupimo ne deluje tako kot bi moralo. Veliko bo soočanja s svojimi preteklimi odločitvami in predvsem bo potrebno marsikatero delo ali odločitev in preteklosti, popraviti. Od 10. Aprila do 4. Maja bo Merkur retrograden, vendar zmeda se lahko raztegne na nekaj dni pred in potem.

Konec aprila in v začetku maja se bo ponovno sestavil kvadrat Kirona in Saturna, marsikomu prinesel žalost, bolečino (telesa ali duše), lahko prinese tudi neko globoko notranje nezadovoljstvo. Na materialni ravni je ta kvadrat znak malodušja in trpljenja, toda v duhovnem pogledu je ravno soočenje z najglobljimi ranami naše duše tisto, kar nam pomaga, da spustimo obrambne mehanizme in vzorce, s katerimi ščitimo naše jedro. In letošnje leto je v bistvu vezano na to, da ugotovimo kdo smo in izrazimo sami sebe, se pokažemo skozi tisto, kar želimo, skozi to, kar smo in na ta način zastavimo svojo pot v skladu s svojo naravo.

Uranov trigon na Saturna, ki se bo dogodil  v maju, nam daje vedeti, da bo to čas pomembnih tehničnih prebliskov in razvoja. Razvoj čaka vlake, letala in druga moderna prevozna sredstva na elektriko, razvoj je na splošno povezan z gradbeništvom in elektroniko. Tudi na področju resne znanosti ( fizika, astronomija, matematika…) so možna zanimiva nova spoznanja.

Od srede maja pa do začetka julija bomo čutili vpliv inkonjunkcije Jupitra in Neptuna, to je čas, ko je res potrebna previdnost z denarjem. Več bo kraj, več bo nespametnih nakupov, ki jih bo tako in tako preveč to leto, no veliko pa bo tudi lažne duhovnosti, nepraktičnega pristopa življenju, izgubljenega časa in energije.

Jupitrov kvadrat na Plutona  konec julija in v začetku avgusta je ravno tako vezan na finance, in kaže možnost prevelikih apetitov in negativne posledice le tega. Zopet se kažejo spremembe v ceni nafte in logične posledice na določenih valutah, ki so z nafto povezane. Vsekakor kar se tiče morale, prava in pa financ neki šoki in neželene spremembe. Toda, ker je dispozitor Plutona dobro z Jupitrom, bo marsikdo zelo dobro zaslužil z omenjenimi spremembami.

Avgusta bosta dva mrka. Prvi bo Lunin mrk 7. avgusta, le ta se veže na Jupitra v tehtnici, tako da bo to čas za nove ljubezni, ali pa za velike ali pomembne  poroke. Seveda na splošno ta energija nosi več razvoja in napredka. V tem času pa lahko pridejo na dan neke skrivnosti in laži iz preteklosti.

Sončni mrk 21. Avgusta 2017 pa je popolni in s tem ima mnogo večji vpliv od vseh ostalih mrkov v tem letu. Gre za izjemno spodbuden mrk, ki obljublja tehnični  razvoj, ali razvoj elektronike, saj se sama stopinja mrka eksaktno veže na Urana v ovnu. Uran v ovnu je sam zase neko električno vozilo, nekaj takega, skupaj s Saturnom in  mrkom, je izpostavljen in pravi, da se bo začelo proizvajati neko novo vozilo, ali drugo prevozno sredstvo, ki bo neke vrste revolucija v prevoznih sredstvih in bo prevozno sredstvo prihodnosti. Tudi v znanosti možni neki presežki. Sončev mrk je samo začetek, tako da se bo vse to razvijalo vsaj še pol leta. Na osebni ravni je to izjemno spodbudno obdobje, ko bo več energije, več odločnosti, bolj bomo jasni, bolj zavestni, več bo moške odločne energije in ne bomo se pustili zmesti. V Sloveniji pa lahko omenjeni mrk pomeče na plan neke laži naših politikov iz preteklosti.

Jupiter sekstil Saturn konec avgustu bo zelo spodbudna povezava. Možne so pomiritve nasprotij, določeni konstruktivni pogovori med pomembnimi državami sveta, dogovori o miru, dogovori o spoštovanju pravil, konvencij in sorodno, nekaj kar bo pomagalo, v tem norem času, ustvarjati več reda in več pravice tudi na družbeni ravni. Tudi v finančnem pogledu so možni koristni pogovori in dogovori, ki bodo nosili smisel, trdnost in koristnost za družbo. No ja v poletnem času so možne tudi pomembne poroke, kraljevske poroke, ali kaj podobnega. Ali pa nov dojenček  v eliti.  Za nas navadne zemljane pa je konstruktivno, da razmišljamo dolgoročno in si zastavimo dolgoročne finančne cilje.

Od 14. Avgusta do 6. Septembra je Merkur retrograden. O tem, kaj to pomeni, pa smo že govorili. Torej previdno na cesti, potrpežljivo s tehnologijo in predvsem, ne hodite v trgovine.

V septembru bo Jupiter v opoziciji z Uranom, kar po nosilo napetosti med različne dele sveta in predvsem med drugačne ideje in drugačne predstave o svetu. Marsikomu lahko šine kaka nora ideja, ki jo bo kasneje obžaloval. Hkrati pa se bo zopet približeval kvadrat Saturna in Kirona in marsikomu nosil zdravstvene ali čustvene bolečine, pogumno skozi, skozi to lahko zrastemo in napredujemo.

V začetku oktobra še nekaj omenjene bolečine, potem pa vedno več treznosti in razsodnosti. Zadnjič se bosta povezala Uran in Saturn v trigon in s tem prinesla tehnični in znanstveni razvoj, nam navadnim smrtnikom pa konstruktivne ideje, ki jih bo moč uresničiti in ki bodo čisto konkretno izboljšale naše življenje. Jupiter v oktobru vstopi v znamenje škorpijona in prinaša globljo energijo. Jupiter tu ne razvoja več naših idej, ampak želi prinesti globino in razvoj nekje globlje v nas, in v naših odnosih, hkrati pa obljublja finančno plodno obdobje. Razvoj v škorpijonu je tako finančen, kot čustven in predvsem duhoven. Možnosti za spoznavanje naših duhovnih energij bo veliko.

November bo sploh eno tako čudovito obdobje, kar se duhovnih energij tiče. Srečal se bo Jupiter, ki predstavlja razvoj in Neptun, ki predstavlja duhovnost, tako da meditativni ljudje imajo lahko izjemno poglobljen mesec. Seveda pa je Jupitrov razvoj lahko dan tudi umetnosti, ki jo Neptun ravno tako predstavlja.

Decembra Saturn vstopa v kozoroga in nam obljublja, da se pričenja obdobje resnega dela in grajenja, postopno polnjenje  svoje kašče. Počasi in sigurno, načrtno nas bo notranji strateg vodil k stabilnosti in trdnosti.

Torej nas čaka zanimivo leto. O tem ni dvoma. Predvsem nas življenje kliče, da pustimo strahove preteklosti in vstopimo v novo življenje, pogumno, drzno in na svoj poseben način. Da načrtno ustvarjamo svoje sanje, ter da se v srčnih stvareh prepustimo, spustimo pričakovanja in obrambne mehanizme in pustimo, da nas srce vodi.

 

za revijo Zarja napisala Mihaela Malečkar